top of page
תמונת הסופר/תRami Zins

האם בינה מלאכותית יכולה להחליף סופר ביוגרפיות?


ביוגרפיה אינה אמורה להיות רשימת אירועים המנוסחים בשפה יפה - זו לא המטרה. אם זה היה כך, הייתה בינה מלאכותית יכולה לכתוב ספרי ביוגרפיה. אולי זה יקרה יום אחד. אבל לפחות בשנים הבאות היא תתקשה לעמוד ביעדים הללו. ביום שזה ישתנה - יתכן שלא רק כותב סיפורי החיים יהיה מיותר, אלא גם בני האדם בכלל

כולם מתלהבים ומדברים היום על הבינה המלאכותית, ובעיקר על ה- ChatGPT - אותה תוכנה חכמה שמסוגלת לכתוב עבורינו טקסט ולהתנסח בקפידה.

לצורך המאמר נכנה אותה בשם הישראלי: ״בינה״


ובינה היא כותבת תוכן נורא חכמה, כי הנסיון שלה מושתת על עשרות, אולי מאות אלפי כותבים, סופרים, משוררים שהוטמעו בזיכרונה הממוחשב. היא נורא יעילה וקצת מזכירה לי את ה-"BORG״ ממסע בין כוכבים, ששם לכולם יש מוח קולקטיבי, שלתוכו מוטמע כל הידע והזיכרון של אלפי מוחות.

רוצה שיכתבו לך את ספור חייך - בקש מבינה.

רוצה לכתוב מאמר - בקש מבינה.

רוצה שיר נוגע ללב - בקש מבינה.

לסכם משהו, לכתוב סיפור קצר על אזני המן, מכתב לרשויות... בינה - הבינה המלאכותית תפתור את הכל.


אז לפני שבוע אמר לי איש שיווק וכותב תוכן, שגורלנו נגזר, ושזה רק עניין של זמן לפני שבינה תחליף את כולנו - את הכותבים היצירתיים.


ואני, מהתובנה הקטנה והאינידווידואלית שלי, רוצה לנסות לסתור את התיאוריה הזו, לפחות לגבי בינה של השנים הבאות ולפחות כל עוד בינה נפרדת מהמוח האנושי, וכל עוד אין עדיין יצורי אנוש שהם חצי בינה מלאכותית וחצי אדם.


על מנת להבין מדוע בינה אינה יכולה להחליף אותנו, כותבי סיפורי החיים סופריי הצללים, עליהו להבין את הצרכים של הלקוחות שלנו, אותם אנשים, הרוצים להשאיר משהו מהתובנות שלהם, מההיסטוריה המשפחתית שלהם ולהקדיש זמן לפעילות משמעותית ואישית.


אז מהם הצרכים והאם בינה יכולה לפגוש אותם בדרך?

בניתי כאן רשימה של צרכים על בסיס נסיוני בתחום: מה צריך האדם מתהליך שכזה:

  1. מישהו לשוחח איתו, שישים אותו במרכז, שיכול להקשיב לו מתוך עניין וגם לשאול שאלות מנחות

  2. מישהו שיקליט את השיחות ויתמלול אותן

  3. מדריך מיומן למסע בזיכרונות. כזה שיסייע, גם לבחור בדרכים הנכונות וגם לתמוך ברגעים היותר מאתגרים (הרי מי אינו נושא בקרבו גם זיכרונות קשים?)

  4. מקצוען שיעשה החלטות ספרותיות: האם הסיפור יסופר בגוף ראשון? האם יתערב הכותב, כצופה מן הצד, יפרש בסגנונו את המרואיין שלו? האם לכתוב בשפתו הייחודית של המרואיין, או בשפה יותר סטרילית?

  5. כתיבה יצירתית, או אם תרצו - ספרותית - תוך נסיון ליצור פורטרט וחלילה לא רשימה של קורות חיים. בניית סיפור או סיפורים המרכיבים דמות שלמה.

  6. ראייה פרשנית, פילוסופית של הדמות עליה נכתב, כלומר היכולת להתבונן על בן אדם ולהבין מה גורם לו להיות כפי שהוא. מהיכן הגיעו הבחירות שלו, או כפי שאומרים באנגלית: WHAT MAKES SOMEONE TICK?


אז להיכן יכולה להכנס בינה - הבינה המלאכותית?

לדעתי יהיה לה קשה כשזה נוגע לסעיף 1. אולי זה ירשים את המרואיין, עצם העובדה שהמחשב יכול לשוחח איתו. אבל עד כמה עמוק זה יגיע? לא בטוח שמעבר לתחושת וואו של המרואיין, בעשר דקות הראשות, תוכל השיחה להביל למחוזות יותר משמעותיים ועמוקים.


סעיף 2 - להקליט ולתמלל - כנראה שלא תהיה כל בעייה.


לגבי סעיף 3 - אני נזכר בכלבה שלי. כשהיא מרגישה שמישהו מאיתנו חש עצבות, והיא ניגשת ומלקקת - ללא מילים. יש לה אינטליגנציה רגשית העולה על זו של הבינה המלאכותית.


מכאן לדעתי לא תוכל הבינה לעלות במדרון התלול הזה לסעיפים 4,5, 6, לפחות עדיין לא.

סטיב ג׳ובס נאם בזמנו את נאום הנקודות - הנקודות בחייו של אדם שמתחברות, האירועים שכאילו אינם קשורים זה בזה, אבל המתחברים בצורה אסוציאטיבית, או אחרת, שיוצרות מומנט שכלי, תובנות חדשות, חיבורים שלא היו קיימים קודם לכן.


ביוגרפיה אינה אמורה להיות רשימת אירועים המנוסחים בשפה יפה ונאותה.

אם זה היה כך, הייתה בינה יכולה לכתוב ספרי ביוגרפיה.

אולי זה יקרה יום אחד. אבל לפחות בשנים הבאות היא תתקשה לעמוד ביעדים הללו.

ביום שזה ישתנה - יתכן שלא רק כותב סיפורי החיים יהיה מיותר, אלא בני אדם בכלל.











22 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentarios


bottom of page